Istražite WWF-ov vodič za kupnju proizvoda iz ribarstva www.kojuribukupiti.org

Gotovo sva svjetska istraživanja pokazuju da bi nam se uskoro moglo dogoditi da nestane ribe koju možemo uloviti, uzgojiti i jesti. Svatko od nas godišnje u prosjeku pojede 20 kg ribe — skoro dvostruko više nego prije 50 godina. Teško bi bilo zamisliti našu prehranu bez ribe, a svjetska potražnja je u porastu. Nažalost, već sada smo dosegli razinu na kojoj su ugroženi morski ekosustavi i mnoge lokalne zajednice, ponajprije u zemljama u razvoju. Nakon klimatskih promjena, prelov je postao druga najveća prijetnja našim oceanima i morima. Europska unija najveći je uvoznik ribe i ostalih proizvoda iz ribarstva u svijetu, a više od polovine te ribe uvezeno je iz azijskih, afričkih i ostalih zemalja u razvoju, gdje mnoge lokalne zajednice ovise o ribarstvu kako bi preživjele. Na svjetskoj razini riba i proizvodi iz ribarstva su proizvodi kojima se najviše trguje!

U svjetskom gospodarstvu naši svakodnevni odabiri proizvoda iz ribarstva uvelike utječu na morske resurse i ljude. Prelov u cilju zadovoljavanja sve veće potražnje predstavlja veliku prijetnju, pa vlade i ribarski sektor rade na tome da to spriječe. U međuvremenu se kao potrošači ne morate odreći svojih prženih ribica. Odgovornim ponašanjem prelov možemo zaustaviti. Ono što možete učiniti jest poduprijeti održive proizvode iz ribarstva ulovljene na način kojim će se očuvati riblji stokovi i omogućiti opstanak ljudima koji o njima ovise. Evo kako možete doprinijeti:

KUPUJTE CERTIFICIRANE PROIZVODE IZ RIBARSTVA

Potražite oznake o organskom podrijetlu ribe iz održivog ribarstva ili odgovorne akvakulture.

NEMOJTE JESTI NEDORASLU RIBU

Riba koja je manja od određene veličine još nije odrasla i još se nije stigla razmnožiti. Upitajte svog trgovca ribom da provjeri kupujete li odraslu ribu. Na taj ćete način pomoći da se mora popune ribom.

ISKUŠAJTE RAZNOLIKOST

Raznolikošću u potrošnji proizvoda iz ribarstva osigurava se uravnotežen pritisak na morske resurse. Povećanjem bioraznolikosti jačaju se ekosustavi. Uvođenje raznolikosti u vašu potrošnju zabavno je i pomaže morima i oceanima!

PROVJERAVAJTE OZNAKE

U EU-u je vaše zakonsko pravo znati puni naziv proizvoda koji kupujete, odakle dolazi, na koji način je ulovljen ili uzgojen, te je li svjež ili odmrznut. Ako oznake nema, pitajte. Ako ne dobijete odgovor, ne kupujte.