U Poreču organizirana radionica o morskim zaštićenim područjima

U utorak 20. veljače 2018. godine u Valamar hotelu Diamant održana je radionica o problematici  morskih zaštićenih područja u zajedničkoj organizaciji Lagura Istarski švoj i Javne ustanove za  savjetodavnu djelatnost u poljoprivredi, ruralnom razvoju, ribarstvu te unapređenju gospodarenja šumama i šumskim zemljištima šumoposjednika.

Program radionice obuhvatio je pregled zakonskih propisa vezanih uz morska zaštićena područja, posebno Zakona o zaštiti prirode i Zakona o morskom ribarstvu, te pripadajućih podzakonskih akata.  Predavanje o zakonodavnom okviru iz sfere zaštite prirode održala je dr.sc. Irina Zupan iz Hrvatske agencije za okoliš i prirodu, a predavanje o zakonodavnom okviru iz sfere ribarstva održala je Josipa Runjak iz Uprave ribarstva. Po završetku predavanja organiziran je okrugli stol u kojem su sudjelovali predstavnici znanstvenih i stručnih institucija, javnih ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode, nevladinih organizacija i gospodarskog sektora.

Neki od glavnih zaključaka okruglog stola odnose se na pružanje podrške što skorijem donošenju Pravilnika o zaštićenim ribolovnim područjima, donošenju dodatnih kaznenih odredbi, ili pooštravanju postojećih za sprečavanje, suzbijanje i zaustavljanje nezakonitog, neprijavljenog i nereguliranog ribolova u morskim zaštićenim područjima izmjenom Zakona o morskom ribarstvu, te unaprjeđenju mjera kontrole i jačanju kapaciteta za provođenje kontrole i nadzora u morskim zaštićenim područjima.