Mini-simpozij „Voda“

U sklopu mini-simpozija „Voda“ 23. i 24. studenog 2017. godine predstavljen je projekt Blue Education for Sustainable Management of Aquatic Resources (BLUE SMART) i novi diplomski studij „Održivo upravljanje vodenim ekosustavima“.

Govornici simpozija su, uz mnogobrojne međunarodne znanstvenike i nastavnike, bili izv. prof. sc. Bosiljka Mustać, koja je ujedno i voditeljica projekta BLUE SMART te dr.sc. Bruna Petani sa Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru.

Domaćini simpozija bili su vodeći ljudi Sveučilišta AERES (University of Applied Sciences) Wil Bekkering, Annet Pouw i Linda Nol iz Almere-a u Nizozemskoj, koje je usredotočeno na obrazovanje, istraživanje i razmjenu znanja. Sveučilište AERES provodi studijske programe na preddiplomskoj i diplomskoj razini iz područja biologije i ekologije voda, hidrologije i agronomije. Sveučilište u Zadru ostvaruje uspješnu suradnju sa spomenutim Sveučilištem.  

Izv. prof. dr. sc. Bosiljka Mustać u svom je govoru naglasila kako je novi sveučilišni diplomski studij nastao u okviru projekta BLUE SMART čiji je glavni cilj stvaranje novih vještina i znanja u sektoru plavog gospodarstva  te povećanje mogućnosti zapošljavanja sadašnjih i budućih zaposlenika ovog sektora u Zadarskoj županiji i šire. Ovo je prvi diplomski studij iz biotehničkog područja na Sveučilištu u Zadru koji je od samih početaka pripreman u koordinaciji sa stručnjacima najznačajnijih firmi iz područja ribarstva, akvakulture  te zaštite slatkovodnog i morskog okoliša. Dr. sc. Bruna Petani predstavila je projekt BLUE SMART  te njegove dosadašnje aktivnosti i rezultate.

Drugog dana simpozija održane su radionice na temu onečišćenja voda i važnosti međunarodne suradnje u rješavanju istih. Nakon radionica, izv. prof. dr. sc. Bosiljka Mustać  predstavila je  studentima 3. godine preddiplomskih studija Sveučilišta AERES cjelokupni program novog diplomskog studija „Održivo upravljanje vodenim ekosustavima“ te razgovarala s njima o mogućoj razmjeni studenata putem Erasmus+ programa i sl.

 Više informacija: https://www.aeresuas.com/