Trpovi kao unosan ilegalan biznis

Trpovi (lat. Holothuroidea), odnosno kako se često nazivaju „morski krastavci“, izuzetno su važni za funkcioniranje ekološkog sustava morskog dna. Njihov je izlov danas zabranjen jer se nalaze u trajnom lovostaju, međutim to ne sprječava neodgovorne pojedince duž naše obale da ih izlovljavaju i ilegalno prodaju u restorane u Italiji, Grčkoj, Turskoj i dalje u Aziji.

Problem je nastao 1990-ih godina, kada je bilo dozvoljeno komercijalno iskorištavanje trpova. Slijedom navedenog, Makarsko je primorje opustošeno te je njihov izlov zabranjen u cijeloj Hrvatskoj. Međutim, 2017. godine izlov je opet omogućen.

Trpovi se love jer se u azijskim, ali i nekim drugim zemljama smatraju gastronomskom poslasticom. Love se u Aziji, no u novije vrijeme i u zemljama Mediterana, u kojima je to zakonski dozvoljeno. Kilogram sušenog trpa, ovisno o kvaliteti, postiže cijenu od 100 do 500 dolara. Od 100-tinjak kilograma svježeg trpa na kraju prerade ostane svega osam do devet kilograma suhog proizvoda.

Kada je u 90-ima lov bio dozvoljen, ronioci su u Makarskom primorju opustošili morsko dno. To je uzrokovalo anoksične uvjete, odnosno manjak kisika na morskom dnu, a time i nestanak riba te ostalih morskih organizama. Na sreću, nakon te katastrofe sve vrste trpova u Hrvatskoj proglašene su strogo zaštićenima.

U Hrvatskoj su poduzete konkretne mjere u dvama ministarstvima – poljoprivrede  te zaštite okoliša i energetike. 24. veljače 2017. održan je sastanak na kojem je odlučeno da sva izdana odobrenja za sakupljanje trpova prestaju vrijediti s 1.7.2017. godine  te da se nova neće izdavati.

Više informacija na: http://bit.ly/2j6vt43